Make your own free website on Tripod.com
 
Nieuws uit de islamitische wereld

STOCKHOLM: 

De muslimgemeenschap in Zweden is er in geslaagd om overheidstoestemming te krijgen voor de bouw van de eerste (!) moskee in Zweden. Dit komt na 20 jaar van voortdurende inspanning om dergelijke toestemming te krijgen. De muslimgemeenschap in Zweden is gehinderd door gemeentelijke ambtenaren die in de veronderstelling verkeerden, dat de bouw van een moskee zou leiden tot onaanvaardbare veranderingen in het architectonische landschap van de stad. Het aantal muslims in Zweden wordt geschat op 300.000, op een totale bevolking van  8,5 miljoen. Hiermee is de islam de op een na grootste godsdienst in het land.

IINA

KOSOVO: 

In Kosovo zijn meer dan 200 burgers gedood en meer dan 100.000 mensen gevlucht sinds de Servische veiligheidstroepen hun onderdrukking begon in februari. De Europese Unie en de VS hebben de Yugoslavische regering gedreigd met militair ingrijpen, maar de Servische aanvallen op burgers gaan steeds heviger verder. Ook na de laatste loze dreiging van de Contactgroep gingen de Serviërs onverminderd door met hun aanvallen op muslims en liet meer materieel, geschut en personeel aanrukken om dorpen aan te vallen. Servië wist dat de dreigementen van de Contactgroep niet gevolgd zouden worden door enige militaire actie. 

Kosovo was door het Westen in 1912 aan Servië gegeven en in 1989 ontnam Milosevic Kosovo zijn zelfbeschikkingsrecht, dat was vastgelegd in 1974 in de Yugoslavische grondwet. Het Westen had Kosovo gewaarschuwd zich niet te verdedigen. De Contactgroep eiste dat ze zouden stoppen met ‘geweld en terroristische handelingen’ en dat de Kosovaarse muslim “extremisten” op moesten houden met ‘gewelddadige aanvallen’ tegen de Servische bezetters, zo Milosevic bewering legitimerend, dat hij tegen “terroristen” en “extremisten” vocht. 

Eerder zei de voormalige EG vertegenwoordiger in Bosnië, Carl Bildt, dat de EG moest verzekeren dat geen wapens of geld het Kosovo Bevrijdingsleger (KLA) bereikt; de Duitse regering heeft gezegd, dat hij niet wil dat vluchtelingen uit Kosovo terugkeren naar hun land aangezien ze ‘te geradicaliseerd’ zijn en zich bij de KLA zouden aansluiten. De NAVO heeft gezegd, dat ze troepen willen legeren bij de Albanese en Macedonische grenzen om te verhinderen, dat wapens en mankrachten Kosovo bereiken. 

De VS besloot om Servische tegoeden te bevriezen en geen investeringen in het land te doen. Echter, de Yugoslavische regering had in april al meest van zijn geld van buitenlandse rekeningen gehaald en naar privé-rekeningen overgeboekt. Het Westen is tegen volledige onafhankelijkheid van Kosovo, zoals Cook en Albright in april en onlangs weer op een persconferentie in Londen zeiden. 

Muslim News